Potpuno električni IONIQ 5 proglašen za automobil godine u svijetu na internacionalnom sajmu automobila u New Yorku u tri kategorije u kojima je nominovan.

Hyundai IONIQ 5 osvojio je sve nagrade na prestižnoj svjetskoj dodjeli nagrada za automobil godine: proglašen je za svjetski automobil godine, električni automobil godine i dobio je svjetsku nagradu za najbolji dizajn vozila.

IONIQ 5 je prvi Hyundai model posvećen BEV liniji modela: IONIQ 5 u potpunosti koristi arhitekturu električne modularne platforme (E-GMP) kako bi ponudio 800-V, ultra brzog punjenja za 10 do 80 posto punjenja u samo 18 minuta. Ovaj BEV pruža mnogo više prostora od tradicionalnog vozila. Kada je opremljen pogonom na dva zočka (2WD) i baterijom do 77,4 kWh, njegov maksimalni domet vožnje s jednim punjenjem se kreće oko 470 do 480 km, prema WLTP standardu.

“Zaista smo počašćeni primiti ove prestižne nagrade, koje prepoznaju talent i naporan rad svih naših ljudi i poslovnih partnera u Hyundai Motor Company. Naša vizija je omogućiti napredak za čovječanstvo, a ova podrška našem pristupu poslužit će ohrabrivanju naše predanosti da ovu viziju pretvorimo u stvarnost”, rekao je Jaehoon Chang, predsjednik i izvršni direktor Hyundai Motor Company.

“Sa IONIQ-om smo postavili cilj stvoriti novo iskustvo mobilnosti – biti onaj koji mjenja igru,” rekao je Sang Yup Lee, izvršni potpredsjednik i voditelj Hyundai Global Design Centra. “Ovo izvanredno vozilo omogućeno je strašću i trudom dizajnera i inženjera koji su pomaknuli granice mogućeg u EV prostoru.”

Godišnje nagrade “World Car Awards” se dodjeljuju za najbolji dizajn, luksuzni automobil, performansni automobil, urbani automobil, EV i najbolji automobil godine. U februaru je žiri imenovao Luca Donckerwolkea, glavnog kreativnog direktora Hyundai Motor Groupa, svjetskom automobilskom osobom 2022. godine za njegov značajan doprinos u razvoju novih modela, uključujući IONIQ 5.